Εσωτερικός  Κανονισμός Λειτουργίας  1ου ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς

 

Παραμυθιά - Θεσπρωτίας

Τηλέφωνο - Φαξ:  2666023780

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: http://1epal-param.thesp.sch.gr

Διευθυντής: Βακαλόπουλος Χρήστος

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με τον όρο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Επιπλέον, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί σημαντικό παιδαγωγικό μέσο που βοηθά στην ομαλή σχολική ζωή, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στο δημοκρατικό διάλογο και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Σκοπός του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου είναι η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, η διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρή ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών, η εξασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της συναισθηματικής πλήρωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας κ.α                                                  

Φέτος, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, να εναρμονίσουμε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου με τους  – μη φιλικούς στην παιδαγωγική και διδακτική διαδικασία – όρους της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΠΑ.Λ και με βάση τις οδηγίες της πολιτείας θα πρέπει να τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο που έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας διασποράς του κορωνοϊού.

 

Συγκεκριμένα πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω μέτρα:

 

  • Υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και επισκέπτες. Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη, λαμβάνει απουσία και παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.
  • Αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών και για το λόγο αυτό τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά για κάθε τάξη.
  • Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα. Σε κάθε αίθουσα θα υπάρχει αλκοολούχο διάλυμα.
  • Αποφυγή επίσκεψης στο σχολείο γονέων και κηδεμόνων όταν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο. Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.
  • Στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος COVID-19 ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός τίθεται σε καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και ακολουθεί επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος. Οι μαθητές του τμήματος και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο συγκεκριμένο τμήμα θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες.
  • Μαθητές που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, όπως αυτές ορίζονται στο Άρθρο 8 της Δ1α/ΓΠ.οικ.55339 (ΦΕΚ 378/τχ Β΄/08-09-2020) εγκυκλίου – μετά την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης – δεν προσέρχονται στο σχολείο και παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Τέλος επισημαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώνουν οι γονείς άμεσα τη Δ/νση του Σχολείου για οποιοδήποτε θέμα υγείας των παιδιών τους. Επίσης να ενημερώνουν για πιθανές μαθησιακές δυσκολίες και να αναφέρουν τυχόν άλλα στοιχεία που κατά την κρίση τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών τους κατά την παραμονή τους στους σχολικούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές- μαθήτριες της Α΄ Τάξης (και όσοι άλλοι δεν προσκόμισαν ως τώρα) πρέπει να προσκομίσουν το συντομότερο δυνατό το (επισυναπτόμενο για την Α’ Τάξη) Ατομικό Δελτίο Υγείας, υπογεγραμμένο από γιατρό.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

 

  • Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Παραμυθίας αρχίζει τη λειτουργία του για όλες τις τάξεις του Λυκείου στις 08.15 π.μ. με συγκέντρωση και προσευχή  εντός της αίθουσας  και συμπληρώνει τις 7 ώρες λειτουργίας του στις 14.00 μ.μ.
  •  Οι μαθητές που δεν βρίσκονται στο σχολείο μέχρι τις 08.15 π.μ. δεν γίνονται δεκτοί από τον καθηγητή της πρώτης ώρας, με αποτέλεσμα να λάβουν μία   αδικαιολόγητη απουσία.

 Παραμένουν στο υπόστεγο του σχολείου και εισέρχονται στη τάξη τους, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας. Αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται (ακραία καιρικά φαινόμενα, καθυστέρηση των λεωφορείων για μαθητές που μετακινούνται από χωριά ) οφείλουν να απευθύνονται στον Διευθυντή που θα κρίνει αν θα εισέλθουν στην τάξη και αν δικαιολογηθεί η απουσία των εν λόγω μαθητών.

  • Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές της πρώτης ώρας οφείλουν να παρευρίσκονται στη συγκέντρωση και προσευχή εντός της αίθουσας, οι δε εφημερεύοντες καθηγητές πρέπει να βρίσκονται  στο σχολείο στις 08:00 π.μ.
  • Κανένας μαθητής του σχολείου δεν μπορεί να αποχωρήσει από το σχολείο πριν τη λήξη του προγράμματος.  Αν προκύψει σοβαρός  λόγος υγείας ή προσωπικός ή οικογενειακός λόγος και χρειαστεί να αποχωρήσει ο μαθητής θα πρέπει  να δοθεί άδεια από το Διευθυντή του σχολείου και να ενημερωθεί ο γονέας ή ο κηδεμόνας του μαθητή.
  • Μαθητής του σχολείου, ο οποίος θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος χωρίς να είναι ενήμεροι οι γονείς του και ο Διευθυντής του σχολείου θα τιμωρούνται.
  • Οποιοσδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς δεν έχει δικαίωμα εισόδου και παραμονής στο χώρο του σχολείου Οι επισκέπτες (γονείς, προμηθευτές κτλ) πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στον Διευθυντή ή στον εφημερεύοντα καθηγητή.
  •  Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στο χώρο του γραφείου καθηγητών χωρίς πρόσκληση των ίδιων των καθηγητών.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του Σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στον συμμαθητή/ τη συμμαθήτρια, θεωρούνται σχολικά παράπτωμα . Τα σχολικά παραπτώματα θα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΟΙΝΕΣ

 

 α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας, δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών, ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.

  • Ο Σύλλογος των καθηγητών και ο Διευθυντής ενημερώνουν το βιβλίο επιβολής κυρώσεων (ποινολόγιο). Οι εγγραφές εκεί μπορεί να επηρεάσουν το χαρακτηρισμό της διαγωγής.
  • Οι ποινές που επιβάλλονται έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και μοναδικός στόχος τους είναι να  συνειδητοποιήσουν οι μαθητές το σφάλμα τους και να μην το επαναλάβουν στο μέλλον.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση μη αποδεκτών και παραβατικών συμπεριφορών είναι η ανάπτυξη ενός θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος. Γενικότερα το σχολείο λειτουργεί με βάση την αναγνώριση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και ικανότητας όπου ο νέος/α δεν υιοθετεί ακραίες αντιλήψεις και συνυπάρχει αρμονικά.  Για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος οι μαθητές/τριες οφείλουν:

Να αποφεύγουν να προβαίνουν σε μη αποδεκτές συμπεριφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν φαινόμενα βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού, σχολικού εκφοβισμού και παραβατικότητας.

Οι μη αποδεκτές και παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες παραβαίνουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, θα διερευνώνται από το Σύλλογο Διδασκόντων και θα αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε ενδοσχολικές εκδηλώσεις, σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή τους σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα θα γίνονται  με πρωτοβουλίες , ιδέες και ευθύνη των ιδίων μαθητών/ μαθητριών και την επίβλεψη ή καθοδήγηση των καθηγητών.

ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

  • Το σχολείο θεωρεί την συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές δραστηριότητες (παρελάσεις, σχολικοί εορτασμοί, περίπατοι, εκδρομές) ως υποχρέωσή τους. Οι σχολικές γιορτές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου (π.χ. ημέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό, ημέρα σχολικού εκφοβισμού, λήξης σχολικού έτους) και οι διδακτικές επισκέψεις που πραγματοποιεί το σχολείο αποτελούν τμήμα της σχολικής ζωής και όσοι μαθητές απουσιάζουν λαμβάνουν τις αντίστοιχες απουσίες.
  • Η συμπεριφορά των μαθητών κατά τη διάρκεια των εορτών   θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
  • Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης σε κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο οι μαθητές  και οι γονείς ή οι κηδεμόνες ενημερώνονται εκ των προτέρων και υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία επιτρέπουν στους μαθητές τη συμμετοχή τους στην αντίστοιχη σχολική δράση.

 

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Τα όρια των απουσιών για το χαρακτηρισμό της φοίτησης ως επαρκούς στο ΕΠΑ.Λ είναι 114 και δεν υπάρχει (από το 2018) η διάκριση σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρούνται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

γ) Αν έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ και μέχρι έκδοσης του αποτελέσματος.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Οι γονείς ενημερώνονται αν οι μαθητές υπερβούν τις 30 απουσίες με επιστολή του υπεύθυνου καθηγητή που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Οι γονείς στο σχολείο πέρα από τον τυπικό τους ρόλο στη συγκρότηση των υποβοηθητικών συλλογικών οργάνων ( Σχολικό Συμβούλιο, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) επιτελούν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο μέσω του συλλόγου τους. Ένα ρόλο που απαιτεί τη συνεχή και συστηματική τους συμμετοχή στα τεκταινόμενα του σχολείου και κυρίως τη δυνατότητα προσέγγισης του ευρύτερου χώρου. Ο  εκδημοκρατισμός του σχολείου και η ανοιχτή λειτουργία του στον έξω κόσμο καθιστούν το έργο του σχολείου σύνθετο.

  • Οι γονείς- κηδεμόνες εγγράφουν τον μαθητή στο σχολείο στο τέλος της σχολικής χρονιάς για την επόμενη ή στην αρχή της.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται στο Διευθυντή του σχολείου και στους καθηγητές με το σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημα των τελευταίων και ο χώρος του σχολείου.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να ενημερώνονται για την επίδοση και την πρόοδο των παιδιών τους. Στο τέλος κάθε τετραμήνου οφείλουν να προσέρχονται στο χώρο του σχολείου, για να πάρουν τους ελέγχους προόδου και να ενημερωθούν για τη μαθητική τους επίδοση. Οι γονείς- κηδεμόνες  θα πρέπει να ενημερώνονται  και να διαβάζουν προσεκτικά  όλες τις ανακοινώσεις που τους μεταφέρουν οι μαθητές.
  • Οι γονείς– κηδεμόνες οφείλουν  να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, όταν κληθούν και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κάθε τμήματος για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας το οποίο  μπορεί να υπάρχει και  να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του μαθητή.
  • Σε περίπτωση απουσίας του μαθητή από το σχολείο θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός από τον κηδεμόνα.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί ένα ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, κατάλληλο για μάθηση.

Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι μαθητές οφείλουν:

  • Να σέβονται την κινητή και την ακίνητη περιουσία του σχολείου.
  • Να μη ρυπαίνουν το σχολικό χώρο, να μη γράφουν στα θρανία και τους  τοίχους και να μην καταστρέφουν τα καθίσματα  τους.
  • Να φροντίζουν για την καλαίσθητη εμφάνιση τόσο των αιθουσών τους όσο και του Σχολείου και του αύλειου χώρου γενικότερα.
  • Αν κάποιος μαθητής αντιληφτεί ότι ένας μαθητής παραβαίνει κάποιους από τους παραπάνω κανόνες θα πρέπει να το αναφέρει στον εφημερεύοντα καθηγητή ή στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

  • Ο Διευθυντής βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας της σχολικής μονάδας και μεριμνά για τη σωστή εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Θέτει επιτεύξιμους και υλοποιήσιμους στόχους και φροντίζει  να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξή τους.
  • Είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και μεριμνά για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Μαζί με το Σύλλογο Διδασκόντων φροντίζει  για την ασφάλεια των μαθητών και για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και για την καθαριότητα τόσο του εσωτερικού χώρου όσο και του αύλειου χώρου.
  • Ενημερώνεται για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και φροντίζει με δημοκρατικό τρόπο να επιλύει τις διαφορές.

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

  • Τηρούν την εκπαιδευτική νομοθεσία, σέβονται την ιεραρχία, συνεργάζονται με το Διευθυντή του σχολείου, τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου και το Διευθυντή Εκπαίδευσης.  
  • Έργο των εκπαιδευτικών του σχολείου είναι η διδασκαλία και η  διαπαιδαγώγηση των μαθητών.
  • Οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού  δεν περιορίζονται μόνο στο επιστημονικό/γνωστικό του αντικείμενο, αλλά  διευρύνονται και στη διάπλαση  σωστών χαρακτήρων. Με το  χτύπημα του κουδουνιού πηγαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας και είναι υπεύθυνοι για το τμήμα στο οποίο διδάσκουν.
  •  Οι καθηγητές θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες για την επίδοση των μαθητών, για τη διαγωγή τους και για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας.
  • Οφείλουν να έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα και να προσέρχονται με κόσμια εμφάνιση στο σχολείο.
  • Προσέχουν ιδιαίτερα τη μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιούν στους μαθητές του σχολείου.
  • Σέβονται την ώρα των διαλειμμάτων των  μαθητών.
  • Απαγορεύεται να καπνίζουν σε οποιοδήποτε χώρο του σχολείου.
  • Εξασφαλίζουν την ευταξία και  είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
  • Σέβονται τον κάθε μαθητή και καλλιεργούν στους μαθητές αισθήματα αυτοπειθαρχίας, σεβασμού, δικαιοσύνης. Προσπαθούν να δημιουργήσουν  ήρεμο, δημοκρατικό και συνεργατικό κλίμα για την ομαλότερη διεξαγωγή του μαθήματος.
  • Αναφέρουν στο Διευθυντή του σχολείου και στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για την σχολική βία οποιαδήποτε υποψία που τυχόν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους.
  • Οι εφημερεύοντες καθηγητές είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία  και ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

ΜΑΘΗΤΕΣ

 

  • Τα σχολικά εγχειρίδια παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία, είναι πνευματικά δημιουργήματα  και δεν πρέπει να καταστρέφονται.
  • Δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση στο χώρο του σχολείου,  χωρίς άδεια από τον Διευθυντή του σχολείου.
  • Η δολίευση των εξετάσεων, η αντιγραφή και η υποκλοπή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τιμωρούνται, όπως προβλέπει  η νομοθεσία.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν μπορούν οι μαθητές  να αντιμετωπίσουν μόνοι τους  καταφεύγουν  στον εφημερεύοντα καθηγητή, στον υπεύθυνο του τμήματός τους καθηγητή ή τέλος στον Διευθυντή του σχολείου.
  •   Οι μαθητές δεν πρέπει να  απουσιάζουν από το σχολείο χωρίς σοβαρό λόγο. Η ελλιπής φοίτηση δημιουργεί προβλήματα στη μαθησιακή διαδικασία και μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της  τάξης. 
  • Δεν επιτρέπεται να  βωμολοχούν  και να  χειροδικούν εντός του σχολείου.
  • Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν εξωσχολικό. Αν κάποιος εξωσχολικός θελήσει να επικοινωνήσει με κάποιο μαθητή θα πρέπει να πάρει άδεια από το Διευθυντή του Σχολείο
  • Οι μαθητές μπαίνουν στην αίθουσα μόλις χτυπήσει το κουδούνι και περιμένουν την έναρξη του μαθήματος.
  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου και σε περίπτωση κακοκαιρίας να βρίσκονται στο ισόγειο του σχολικού κτιρίου.
  • Χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους προσεκτικά και πολιτισμένα και δεν προκαλούν φθορές.
  • Είναι πειθαρχημένοι στην τάξη και παρακολουθούν τον καθηγητή με προσοχή, χωρίς να ενοχλούν τους συμμαθητές τους.
  • Αν έχουν  εργαστηριακό μάθημα περιμένουν στο γυμναστήριο  στο αντίστοιχο εργαστήριο.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να διατηρούν  την καθαριότητα, εντός και εκτός κτιρίου, και να ρίχνουν  τα απορρίμματά τους  στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται στο κτίριο και στο προαύλιο, ώστε η κάθε αίθουσα και το σχολείο να διατηρούνται καθαρά.
  • Η εμφάνιση των μαθητών  θα πρέπει να αρμόζει στη μαθητική τους  ιδιότητα και δεν πρέπει  η αμφίεσή τους   να προκαλεί το κοινό αίσθημα των καθηγητών και των συμμαθητών τους.
  • Απαγορεύεται κάθε είδους βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) προς τους άλλους μαθητές και οι παραβάτες θα  τιμωρούνται αυστηρά . Ο ευτελισμός και η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών μαθητών και καθηγητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρούνται παραπτώματα και τιμωρούνται.
  • Στο διάλειμμα όλοι οι μαθητές του σχολείου βγαίνουν στην αυλή  και οι αίθουσες αερίζονται. Η παραμονή τους στις τάξεις δικαιολογείται μόνο όταν είναι ασθενείς και πάρουν άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή ή  από τον Διευθυντή του σχολείου.
  • Κατά τη διάρκεια της παραμονής των μαθητών στο σχολείο η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι κόσμια και προς τους συμμαθητές τους και προς τους καθηγητές τους. 
  • Δεν επιτρέπεται να αποχωρούν από το σχολείο, χωρίς να πάρουν άδεια από το Διευθυντή του σχολείου.  
  • Οι μαθητές δε γράφουν  στα θρανία, στις καρέκλες και στους τοίχους του σχολείου.
  • Δεν επιτρέπεται κάποιος μαθητής να προσβάλλει ή να υποτιμά άλλο συμμαθητή του για σωματικούς, εθνικούς, θρησκευτικούς ή φυλετικούς λόγους.
  • Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών ,αναψυκτικών ή τσίχλας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Επίσης, το κάπνισμα και  το αλκοόλ απαγορεύονται στο χώρο του σχολείου.
  • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δεν επιτρέπεται οι μαθητές  να σηκώνονται από τις θέσεις τους ή να συνομιλούν με τους συμμαθητές τους.
  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου και σε περίπτωση κακοκαιρίας βρίσκονται στο χώρο του ισογείου.
  • Δεν επιτρέπεται να καταστρέφουν τα πράγματα των συμμαθητών τους ούτε  τον εξοπλισμό του σχολείου.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι ντυμένοι με ευπρέπεια, χωρίς υπερβολές και εκκεντρικότητες. Ειδικότερα οι μαθήτριες δεν πρέπει να φοράνε πολλά σκουλαρίκια, να έχουν βαμμένα νύχια και το ντύσιμό τους να είναι προκλητικό με εξεζητημένη εμφάνιση.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

  • Οι μαθητές εισέρχονται στο εργαστήριο εγκαίρως μόνο με την παρουσία του υπευθύνου καθηγητή ή άλλου εκπαιδευτικού, που θα φέρει τη σχετική ευθύνη.
  • Η είσοδος ή η έξοδος επιτρέπεται μόνο για σοβαρούς λόγους και κατόπιν συνεννόησης με τον καθηγητή.
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης να μην ενοχλεί τον καθηγητή επιδιώκοντας να τον δεχτεί.
  • Να μην εισέρχονται οι μαθητές με καφέδες πορτοκαλάδες, αναψυκτικά ή τρόφιμαστο χώρο του εργαστηρίου και απαγορεύεται το μάσημα τσίχλας στο εργαστήριο.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

 

  • Οι επιμελητές ορίζονται στην αρχή του έτους από τον υπεύθυνο καθηγητή του  τμήματος. Ορίζονται  δύο επιμελητές ανά εβδομάδα με αλφαβητική σειρά. Κατάλογος των επιμελητών  με τις αντίστοιχες ημερομηνίες τοποθετείται στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος.
  • Οι επιμελητές οφείλουν να παραμένουν κατά τα διαλείμματα στην τάξη και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε κανένα. Είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε  φθορά προκληθεί  στην αίθουσα καθώς και για την καθαριότητα της αίθουσας. 
  • Φροντίζουν για το καθάρισμα του πίνακα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και μεριμνούν για την ύπαρξη  κιμωλίας και σπόγγου. Αναφέρουν οποιαδήποτε φθορά, είτε προέρχεται από μαθητές του σχολείου είτε από οποιονδήποτε άλλο και είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε κλοπή προκύψει κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτός από τις ώρες που και οι ίδιοι απουσιάζουν εκτός αίθουσας.
  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος φροντίζουν για τον αερισμό της αίθουσας ανοίγοντας τα παράθυρα και ζητώντας από τους συμμαθητές τους να εκκενώσουν την αίθουσα. Εάν οι συμμαθητές τους δεν ανταποκρίνονται στις υποδείξεις τους, το αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή.

ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΟΙ

 

  • Οι απουσιολόγοι του κάθε τμήματος ορίζονται από τον υπεύθυνο καθηγητή με βάση την βαθμολογία που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους ορίζεται (ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός).
  • Ο απουσιολόγος δημιουργεί το διάγραμμα της αίθουσας με τη συγκεκριμένη θέση κάθε μαθητή. Αλλαγή θέσης γίνεται δεκτή μόνο από τον υπεύθυνο καθηγητή κάθε τάξης.
  • Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας ο απουσιολόγος καταχωρεί τις απουσίες στους απόντες συμμαθητές και ζητά από τον καθηγητή κάθε διδακτικής ώρας να ελέγξει και να προσυπογράψει το απουσιολόγιο.
  • Κατά τη διάρκειά του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και διατήρηση σε άριστη κατάσταση του απουσιολογίου. Ο απουσιολόγος ελέγχεται από τον καθηγητή, τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος και τον Διευθυντή.
  • Μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος ο απουσιολόγος παραδίδει το δελτίο των απουσιών στη διεύθυνση του σχολείου.
  • Αν χαθεί το απουσιολόγιο, υπεύθυνος είναι ο απουσιολόγος καθώς και οι επιμελητές εκείνης της ημέρας, οι οποίοι θα κληθούν να απολογηθούν και θα τιμωρηθούν αν θεωρηθούν υπεύθυνοι. Η παραποίηση του απουσιολογίου θεωρείται βαρύτατο παράπτωμα και βαραίνει αποκλειστικά τον απουσιολόγο, ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί και να τιμωρηθεί με αυστηρή ποινή.

 

ΚΥΛΙΚΕΙΟ

 

  • Το κυλικείο του σχολείου βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου και χρησιμοποιείται  από τους μαθητές του σχολείου μόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων .
  •  Δεν επιτρέπεται στους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να βρίσκονται στο χώρο του κυλικείου.
  • Οι  μαθητές δεν επιτρέπεται   να ρυπαίνουν τους χώρους του σχολείου μας, αλλά να χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων που βρίσκονται σε κάθε αίθουσα και στον αύλειο χώρο.
  • Οι μαθητές πρέπει να τηρούν τη σειρά τους και να σέβονται τους μικρότερους μαθητές και να παραχωρούν τη σειρά τους σε μαθητές με κινητικά προβλήματα. 
  • Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να εισέρχονται στο χώρο του κυλικείου. 

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΩΡΟ

Ο εθισμός στο κάπνισμα είναι καταστροφικός για την υγεία, την  πνευματική και τη σωματική τόσο του καπνιστή, όσο και του παθητικού καπνιστή. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται αυστηρά στους χώρους του σχολείου. Η παρέκκλιση από τους κανόνες αυτούς συνεπάγεται ιδιαίτερα αυστηρές πειθαρχικές ποινές. Η επανάληψη ή η σοβαρότητα του παραπτώματος είναι δυνατό να οδηγήσει στην απομάκρυνση του μαθητή από το σχολείο μετά από απόφαση του Συλλόγου  των Διδασκόντων. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους του σχολείου κατ’ εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης ΥΙ/Γ.Π./Οικ 76017/29/07/2002 (ΦΕΚ 1001. τ.Β ΄ του Υπουργείου Υγείας ).

 

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ–ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  • Η κατοχή και χρήση των κινητών τηλεφώνων σε όλους τους χώρους του σχολείου (και στο προαύλιο) απαγορεύεται με βάση έγγραφη οδηγία του Υπουργείου Παιδείας (Α.Π.: Φ25/103373/Δ1/22-06-2018). Συγκεκριμένα αναγράφεται:
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από τα κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
  • Στην περίπτωση που γίνει αντιληπτό μαθητής να έχει στην κατοχή του κινητό, θα του επιβάλλονται οι ανάλογες πειθαρχικές ποινές.
  • Η χρήση ηλεκτρονικής συσκευής μετάδοσης εικόνας και ήχου (Η/Υ, tablet ή κινητό τηλέφωνο) επιτρέπεται μόνο στον διδάσκοντα εκπαιδευτικό για την υποστήριξη του μαθήματος του και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

 

  • Όλοι οι μαθητές του σχολείου έχουν  καθήκον να πάρουν μέρος  στις παρελάσεις εκπροσωπώντας το σχολείο κατά τη διάρκεια των εθνικών επετείων.
  • Εξαιρούνται οι μαθητές που για σοβαρούς λόγους (οικογενειακούς ή λόγους υγείας)  δεν μπορούν να πάρουν μέρος στην παρέλαση.
  • Ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του σχολείου ορίζονται σύμφωνα με τη σχολική νομοθεσία και αντικαθίστανται (μόνο αν προκύψει σοβαρός λόγος από τους αναπληρωτές τους).

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Λόγω κορωνοϊού, δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικά πρωταθλήματα. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

 

  • Η ενημέρωση των γονέων από τους διδάσκοντες καθηγητές και η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη για την πρόοδο των μαθητών.
  • Έχει ήδη αναφερθεί ότι λόγω της πανδημίας καλό είναι να αποφεύγεται η επίσκεψη των γονέων στο σχολείο και να αναζητηθούν άλλοι τρόποι ενημέρωσης, όπως το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Η συμβολή του συλλόγου γονέων στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική. Γι’ αυτό οι γονείς καλούνται να πλαισιώνουν τον Σύλλογο και να συμβάλλουν προσωπικά με τη συμμετοχή τους σ’ αυτόν.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Για να λειτουργήσει το σχολείο αποδοτικά, πρέπει ο καθένας μας να ξέρει τις υποχρεώσεις του αλλά και τα δικαιώματά του. Πρέπει να μάθουμε να δείχνουμε σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, να μην καταπατούμε τα δικαιώματά του και να τον αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και αγάπη.

Ο κανονισμός που θα τηρείται από όλους θα είναι το όπλο μας για την κατάκτηση της γνώσης και της πραγματικής ελευθερίας. Θέλουμε το σχολείο μας να έχει χαρούμενους καθηγητές και ευτυχισμένα παιδιά. Η τήρηση των μπορεί καμιά φορά να μας φέρνει μια μικρή στενοχώρια, στο τέλος όμως μας γεμίζει με δύναμη και αυτοπεποίθηση. Ένας σχολικός κανονισμός είναι προϊόν συνεργασίας και συναίνεσης μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας και πρέπει να δίνει έμφαση στα στοιχεία και τις δραστηριότητες που καλλιεργούν αυριανούς πολίτες ελεύθερους , υπεύθυνους, με ενεργό συμμετοχή και κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.

Το σχολείο για να μπορέσει να πετύχει τον σκοπό του πρέπει να υπάρχει συνεχή συνεργασία μεταξύ γονέων, μαθητών και καθηγητών.